Raport „Polska w pandemii. Księga błędów i zaniechań rządu PiS”

Polska w czasach pandemii COVID-19, czytaj raport tutaj!

W lipcu 2020 r. premier Mateusz Morawiecki namawiał seniorów, by tłumnie brali udział w wyborach prezydenckich. Przekonywał, że koronawirus jest w odwrocie. W rocznicę tych słów Lewica podsumowuje miniony rok pod kątem walki z pandemią COVID-19.

- Analizując wszystkie podjęte decyzje, ich czas, konsekwencje medyczne, uciążliwość dla społeczeństwa i zakres obostrzeń oraz porównując to z innymi krajami Europy, rodzi się przekonanie, iż Polski Rząd, kierował się w pierwszej kolejności obawą przed spadkiem poparcia społecznego czy utratą popularności politycznej – czytamy w raporcie „Polska w pandemii. Księga błędów i zaniechań rządu PiS”. Dokument przygotowany przez Lewicę to podsumowanie, które zbiera całą wiedzę o sprawach dotyczących pandemii; zawiera zarówno pozytywne jak i krytyczne oceny działań władzy. Jest też swoistą „białą księgą” pokazującą zarówno to, gdzie władza stanęła na wysokości zadania, jak i miejsca, w których nie podołała.

Raport obejmuje wydarzenia od pojawienia się pierwszych informacji o koronawirusie, czyli od stycznia i lutego 2020 roku, aż po końcówkę ostatniej, trzeciej fali epidemii, czyli maj i czerwiec 2021 roku.

Dokument zawiera także rekomendacje na przyszłość i opis tego, jak państwo powinno reagować, a czego nie powinno robić przy ewentualnych kolejnych zagrożeniach epidemicznych.

Prezentacja raportu „Polska w pandemii. Księga błędów i zaniechań rządu PiS” odbyła się na Stadionie Narodowym, gdzie zlokalizowany jest najsłynniejszy szpital tymczasowy. Dokument przedstawili parlamentarzyści Lewic: Krzysztof Gawkowski, Marcelina Zawisza, Wojciech Konieczny, Jan Szopiński, Marek Rutka oraz Zdzisław Wolski.

W drugiej części konferencji zaproszeni eksperci, pracownicy systemu ochrony zdrowia walczący z COVID-19 na pierwszej linii frontu, przedstawili rekomendacje dla rządu na spodziewaną jesienią kolejną falę zachorowań. Wśród gości znaleźli się: Longina Kaczmarska (Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych), Zofia Małas (Naczelna Rada Pielęgniarek i Położnych), Maciej Krawczyk (Krajowa Rada Fizjoterapeutów), Agnieszka Gierszon (Krajowy Ogólnopolski Związek Zawodowy Pracowników Diagnostyki Medycznej i Fizjoterapii) oraz Piotr Merks (Związek zawodowy pracowników farmacji).

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!